Ana içeriğe atla

güvercin merakı nasıl başladı

KENDİ GÜVERCİNLERİM

HEMEN HEMEN 1996 DAN BERİ BESLEDİĞİM GÜVERCİNLERİM

Daha henüz 1985 yılında 10 yaşında iken ,karabağlar semtinde yaşıyordum.Ha birde şunu ifade edeyim biraz anlatım ve imla kurallarım iyi değildir şimdiden kusura bakmayın.İlerleyen zamanlarda sizlere daha iyi yazılar ve yayınlar yapmaya gayret edeceğim.

Evet Karabağlar semtinde daha yaşım 10 du.Karşı apartmana yugoslavya göçmeni turgay abi adında bir kuşcu taşındı.Evet işte bizim bu güvercin merakımız o zamandan itibaren başladı,yani temelleri atıldı.

Turgay abi ile tanıştık o beni sevdi ve ilerleyen zamanlarda beni güvercinlerin yanına çağırmaya başladı.Bende tabi çağırınca hemen yanına gidiyordum.Bu şekilde baya bir zaman geçti belki 1 -2 sene kadar.Bu zaman içinde sadece onun güvercinlerini izliyordum.Turgay abi dönek ırkı yugoslav dönek ve selanik dönek besliyordu.Bu yüzden bende haliyle dönek güvercinine karşı bir merak başladı.Turgay abinin meşhur kaplan dönekleri vardı.Çok fazla mesafe dönüyorlardı,karakaplan erkek mesela uçtuğu zaman ben mahalleden turgay abiye seslenirdim aşağıdaki erik ağacına doğru diye ve turgay abi güvercine pırıltı atınca çpk yüksek mesafeden o erik ağacına kadar dönerdi ama dönüşüde kara bir top gibiydi.Kaplan dönek ağaca vurunca ben hemen düşen erikleri toplardım.Eski emniyet amirlerinden hatırlayamayacağım adını ama elbisesinde bolca yıldız olan bir güvercin meraklısı turgay abiyi ziyarete geldi ve bu kaplan döneği izledi çok beğenmişti.

Benim güvercin merakım işte bu dönemlerde tam manasıyla oluşmaya başladı.O sırada bana güvercin hediye ettiler işte ilk güvercinim kaplan bir saya,gerçi daha önce sarı tüyde iken bir yavru ağzım ile büyütmüşdüm ama o benim için özel  olduğundan sıralamaya koymuyorum.bizim merakımız böyle başladı eğer sizlerde başlama maceralarınızı yazmak isterseniz yorum kısmına anlatabilirsiniz şimdilik hoşçakalın bir daha ki yazımızda buluşalım İNŞALLAH.

Yorumlar

  1. ben 7-8 yaşlarında iken annem ile pazardan dönüyorduk çarşıda kanadı makaslı bir kuş susuz ve aç bir şekilde iken yakaladım onu eve götürdüm çay tabağının içinde su ve bulgur verdim. babam işten gelince akşam üzeri bir yaz günü ona bir kümes yaptık ve beslemeye başladım mahallede abilerim komuşulardan güvercin besleyenler vardı onlara göstedim hepsi Allah razı olsun kuşu istedi yerine 10 tane kuş verdiler ama ben onu çok sevmiştim vermedim bir hafta sonra babam ile birlikde ona bir dişi güvercin aldık piç mısır diye bir bir cins güvercin aldık eşlendiler yavruları oldu siyah beyaz ucurmaya başladım annesi ve yavrularını inanırmısınız yavrular öğle bir dönmeye başladıki tabi çocuk aklı o zamanlar kümes açıyodum durmadan yüzüme kadar geliyorlardı bu hem beni hem babamı çok mutlu ediyodu 3 yıl geçti aradan tabi o arada kümesi büyültük bir sürü yavrular oldu ve biz bir akrabanın düğününe gitmiştik bir geldim ve kuşlarımı çalmışlar bu sefer daha sağlam bir kümes yaptık babam ile dönek azman mısır cinsi kuşlar aldık ve beslemeye devam ettim hala daha besliyorum ha unutmadan babam ile yaptığım ilk kümes hala duruyor anı olarak saklıyorum.. çarşıda yakaladığım kuşun kimin olduğunu öğrendim ve sahibide geldi gördü geri almadı sen bunu çok sevmişsin dedi senin olsun kimseye verme uçur dedi ben sana dişi de getiririm dedi ben eşini çok seviyo bak bir sürü yavruları oldu dedim istemedim gülümsedi .. kuşun sahibi menderes görece köyünden rahmetli donvay Recep'dir.. çocuken hafta sonları babam motor ile çok götürürdü Allah rahmet eylesin.
    izmir'den 'soteci' saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Dombay recep abi çok saygı deger bi abimizdi iyi yürekli.güzelbi abimizdi severdi çocukları banada bir erkek vermişti ikibinli yıllarda onun çipirli baskaları vardı bide matları çok iyi kuşlardı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sevgili Okuyucular,

Yorum bölümünü kullanırken lütfen aşağıdaki kurallara uyun:

1. Saygılı ve Hoşgörülü Olun.
2. Yapıcı Eleştiriler Yapın.
3. Tehdit, Hakaret ve Spam Yapmayın.
4. Gizlilik ve Güvenliği Koruyun.
5. Yasalara Uyun.

Teşekkürler!

[Ahmet Suat Yayla ]

Bu blogdaki popüler yayınlar

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

Güvercin uçurma sanatı . güvercin uçurma eğitimi , ayrı kümes Merhaba arkadaşlar bu gün sizlerle güvercinlerimizin uçurma eğitimi hakkında bilgilerimizi paylaşmak istedim . Nasıl eğitim verilir , uçurmak için ne yapmalıyım gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız . Öncelikle güvercin eğitiminin ne olduğu hakkında biraz yazalım . Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için verilmez . Tek bir hedef vardır o da güvercinlerin kondüsyon kazanması içindir . Zaten güvercinler fizik olarak yeterli standarda ulaştıklarında içlerinde olan kabiliyeti kendileri yerine getirecektir . Evet ne yapmak lazım güvercinlerin bu hale gelmesi için . Öncelikle uçurduğumuz güvercinleri ayrı bir kümese koymalıyız . Yani uçurma kümesimiz olmalı , nedeni ise burda barınan kuşlar yemleme şekli farklı olacak . Eğitime alınmış güvercinler günün aynı saati açılmalı ve yem verilmeli . Verilmesi gereken yem ise insan avucunun içi kadar bir güvercine yeterlidir . Daha fazla vermeyiniz , görec...

Güvercin çeşitleri isimleri

Aslın da ilk yapılması gereken konu  Arkadaşlar bu blog da yazı yazmaya başladığımdan itibaren hep bir şeyin noksanlığını hissettim , nedir diye düşünürken evet buldum GÜVERCİN ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ ile ilgili bir konu yazmadığımı düşündüm . Eğer bu blog ile genel tüm güvercin sevenlere hitap edeceksem o zaman bütün güvercin çeşitleri hakkın da bir resim ve ismi özelliği gibi kısa da olsa bilgi vermeliyim . Yanlız güvercin çeşitleri konusun da resimler kimlere ait olduğunu kaynak belirterek kullanacağım . ASIL ADI ANKUT TRUMPETER . Kökeni orta asya , Türkler ile bu kuşun islami olarak çok alakası var HZ. MUHAMMED S.A.V Halifesi HZ ALİ R.A bu güvercini beslemiştir . Halife hz. lerinin beslediği güvercin çeşidi kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin . Bu güvercin çeşidi kısa gagalı olma özelliği yanı sıra paçalı güllü ve tepeli olarak beslenmektedir . Çok farklı renk ve çeşitleri vardır .

güvercin hastalıkları iç parazit tedavisi

Hastalık ve güvercin . güvercin hastalık parazit tedavisi Arkadaşlar öncelikle hepimizin kümeslerini ALLAH hastalıklardan korusun dua ile , yazıma başlamak istedim . Bu güvercinlerimizde olan parazit hastalığı en çok rastladığımız durumdur . Bunun en baş sebebleri ise güvercinlerimizin yaşam alanlarının hijyenik yani sağlıklı olmamasından kaynaklanan sebeptir . Parazitler genel olarak pislikten oluşur , güvercinlerinde yaşadığı kümeslerde yapmış oldukları dışkılar bu hastalığın davetiyesini çıkarıyor . Gelelim biz bu konuda ne yapabiliriz . Nasıl bir uygulama yaparak güvercinlerimizi bu hastalıktan kurtarabiliriz . Önce parazit hastalığına yakalanan güvercinin belirtilerine bir bakalım , nasıl halde oluyor . Teşhis çok önemli . En çok dikkat çeken özellik dışkılarında kötü bir koku olması , sulu ve köpüklü oluşu . Bağırsak iltihabı yüzünden dışkılarında kan görülmesi . Aşırı şekilde kilo kaybı olması ve aniden yem yemeye kayıtsız kalışı en önemli belirtilerindendir . Hastalığ...