Dönek Güvercinde Plaka Dönüş, Sıvama ve Göbekli Dönüş

Ahmet Suat Yayla
Yazar -
0
Güvercin ırkları içinde özellikle Ege kıyılarında ve Tekirdağ'dan Akdeniz'e Antalya iline kadar çok sevilen bu kuş türü meraklıları tarafından havada yaptığı oyunu ile meşhur.

Nedir bu oyun? Taklacı ve benzeri güvercinlerden çok farklı olan bir yeteneğe sahip olan Dönek güvercini adından da belli olduğu gibi havada dönüyor. Bu dönme özelliğini de yaptığı hareketin ne kadar kapalı sıkı yaparsa o kadar daha çok seviliyor. İşte bu yazımda da sizlere besleyenlerini memnun eden 3 çeşit dönüş'den acizane yazmak istedim.

Yazımızın başlığından da belli olduğu gibi bu 3 çeşit dönüş en önde sevilen makbul olan ama bir o kadar da son zamanlarda görülmeyen denecek kadar az olan PLAKA dönüş şekli, ha bu dönüşü yapan güvercini olan var sa mutlaka bize haber versin izleyelim. Diğeri ise bu PLAKA dönüşten bir tık altta olan SIVAMA dönüş buda aslında izleyenleri mutlu eden bir dönüş çeşidi. Ve sadece göbekli dönüş bu dönüşü yapan güvercin diğer dönüşlere nazaran biraz daha uzun dönüyor.

Sadece güvercinin göğsünün üstüne dönmesi ve kanat çelenklerini beyaz yapmayarak dönme şekli. Gelelim PLAKA dönüşe nasıl tarif edilir anlatılmaz yaşanır deniliyor ya işte tam bu dönüş şekli bu söze uygun. Ancak biraz tarif etmek gerekirse güvercin bu dönüşü yaparken iki rek olarak güvercinin rengine bağlı ortası siyah dış tarafı beyaz bir daire şeklini alıyor, ve o kadar sıkı bir dönüş yapıyor ki sanki DARBUKANIN ÜSTÜ GİBİ GERGEF gibi güvercin kendisini geriyor, bir başka tarif ise çok hızlı bir araç giderken lastiklerine bakın sanki geri dönüyor gibi değil mi?

O kadar hızlı gitmesine rağmen gözlerimiz bu hızı sanki duruyor gibi görüyor işte PLAKA dönüşte bu şekilde o kadar çok devir yapıyor ki güvercin döndüğü yerde aynı bir Ampul gibi asılı kalıyor. Benden bu kadar bir şeyler daha eklemek isteyen olursa yorum kısmından ilave edebilir. Diğer iki dönüşü artık tarif etmeye gerek yok her halde bu anlattığımızın 1-2 tık daha altında olan 2 dönüş işte başka bir şey yok başka bir yazıda yine görüşürüz.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sevgili Okuyucular,

Yorum bölümünü kullanırken lütfen aşağıdaki kurallara uyun:

1. Saygılı ve Hoşgörülü Olun.
2. Yapıcı Eleştiriler Yapın.
3. Tehdit, Hakaret ve Spam Yapmayın.
4. Gizlilik ve Güvenliği Koruyun.
5. Yasalara Uyun.

Teşekkürler!

[Ahmet Suat Yayla ]

Yorum Gönder (0)