Kârı Kanatlarda Arayanlar İçin: Güvercin Yetiştiriciliği Dijital Piyasada Yükselişte

 Güvercin Yetiştiriciliği: Yatırımcıların Gözdesi, İnternet Mezatlara Taşındı

Resim kaynağı: Yeni Şafak 

Kaybetme korkusundan uzak, kendi halinde bir piyasa var ki yükselişini sürdürüyor: güvercin yetiştiriciliği. Güvercin sevgisini bir adım ileri taşıyıp getirisine yatırım yapmak isteyenler için bu piyasa oldukça cazip hale gelmiş durumda. Avro veya altın gibi geleneksel yatırım araçlarından daha karlı olduğu düşünülen güvercinler, ciddi miktarlarda alınıp satılıyor.


300 liraya aldığınız bir güvercini yeteneklerine ve türüne göre binlerce liradan satmanız mümkün. Özellikle pandemi sonrasında kırsala yönelen ve müstakil evlere yerleşenler, güvercin yetiştiriciliğini bir hobi olarak başlatıp sürdürmeye devam ettiler. Böylece, piyasaya yeni güvercin hastaları katıldı ve işin getirisini öğrenenler yatırım yapmaya başladı. Sonuç olarak, sektör adeta coşmuş durumda. Ancak işler öyle bir hale gelmiş ki pandemi döneminden kalma alışkanlıklar ve dijitalleşme sayesinde güvercin mezatları sosyal medya ortamına taşınmış durumda.

Önce izle sonra al

Başka şehirlerdeki mezatlara gidemeyenler veya İstanbul gibi metropollerde yaşayanlar, önce internet üzerinden izleme imkanı buluyor, ardından satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Bu durum, adeta güvercin yetiştiriciliğinin kendi kuralları içinde e-ticaretini başlattığı anlamına geliyor. TikTok gibi platformlarda canlı yayınlar açarak özel türlerini sergileyenler, YouTube üzerinde düzenlenen mezatlara katılıyor ve hatta Ortadoğulu iş insanlarına sunulan güvercinlerin bile görülebileceği bir ortam oluşuyor.

24 saat içinde işlem yapılıyor 

Peki, işler nasıl ilerliyor? En yüksek teklifi veren kişi, canlı yayın sonrasında ödemeyi banka hesabına yapıyor. Bazı yerlerde satışın tamamlanması için 24 saatlik bir süre verildiği biliniyor. Sonrasında kuşlar sahiplerine teslim ediliyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde, ödeme yapıldıktan sonra güvercinler ya alıcı tarafından alınıyor ya da sahibi yakınsa getirilebiliyor.

Hobi gibi ama ticaret

Hobi gibi görünse de kuş yetiştiriciliği aslında bir sektör haline gelmiş durumda. Talebin bu kadar yüksek olduğu bir yerde, artık internet üzerinde ilanlar verilmeye başlanmış durumda. Birçok yetiştirici, kendisini bu işin hastası olarak tanıtıyor. Evinin çatısında kuş besleyenler, günün en az 3 saatini onlarla geçirdiğini anlatıyor. Sahiplerinin sevgisine ve onlardan elde edilen on binlerce liralık getiriye yatırım yaptığını belirtiyorlar. Kısacası, Anadolu'nun kuş mezatları da dijital dünyaya ayak uydurup uçuşa geçmiş durumda. Zaten teknolojiye boğulduğumuz bu dönemde ya gökyüzünde kuş olacaksın ya da Mardin'de uçurtma uçuracaksın.

Satış ilanları 

Satış ilanlarını birçok e-ticaret sitesinde bulmanız mümkün. Instagram, YouTube ve TikTok gibi platformlarda, aradığınız türleri görebileceğiniz videolar mevcut. Ancak, birçok sitede dolandırıcılık şikayetlerinin olduğunu belirtmek ve bu işe girecekleri uyarıda bulunmak gerekiyor. Kahvehanelerden ayrı olarak özel olarak kurulan yerlerde sergilenen güvercinler, ırkları, takla atış biçimleri ve kanat çırpışlarıyla binlerce lira değer kazanıyor. Bu, sahiplerinin gözlerini kırpmadan on binlerce lira ödeyebileceği bir sevgiye dönüşmüş durumda. Kısacası, bizim damdaki güvercin, tüm risklerine rağmen para basan bir yatırım aracı haline gelmiş durumda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları