Denizli'nin 8 Asırlık Geleneği: Sudan Koyun Geçirme Yarışması Renkli Görüntülere Sahne Oldu

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde Yer Alan Etkinlikte Çobanlar 850 Yıllık Geleneği Sürdürdü


Denizli'nin Çal ilçesinde yer alan ve 8 asırdır devam eden gelenek, "Sudan Koyun Geçirme Yarışması" adı altında renkli bir etkinliğe dönüştü. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde bulunan bu etkinlik, bu yıl da 34 çobanın katılımıyla gerçekleşti. Mor, kırmızı ve çeşitli renklere boyanan koyunlar, Menderes Nehri'nin sularını geçerek karşıya taşındı.

Resim kaynağı: et ve süt kurumu 


Efsaneye dayanan bu gelenekte, yörede sevilen bir çobanın aşk hikayesi izleri taşınıyor. Beyin kızını almak isteyen çoban, koyunlarını 3 gün boyunca tuzla besleyip Menderes Nehri'ni geçirerek imkansız gibi görünen görevi başarıyla tamamlar. Ancak, kızıyla evlenmesine izin verilmeyen çoban, aşkının sonucunda dağlara çıkar ve burada ömrünü kaval çalarak geçirir.

Resim kaynağı: et ve süt kurumu 


Bugün bu efsanenin etkisiyle, çevre ilçelerden gelen 38 çoban, "elci" adını verdikleri baş koyunlarıyla birlikte nehri geçmek için yarıştı. Çobanlar, suya atlayarak sürüye liderlik etmeye çalıştı, bazıları koyunlarını suya sokarken arkalarından gelenleri kucaklayarak öptü.

Resim kaynağı: et ve süt kurumu 


Yarışmayı, bölge milletvekilleri ve yerel protokol üyeleri izledi. Dereceye giren çobanlar çeşitli ödüller kazandı. Etkinliği düzenleyen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, geleneğin 8 asırdır sürdüğüne dikkat çekerek, geçen yılki aksaklık sonrası bu yıl ilginin daha da arttığını ifade etti.


Bölge halkının etkilendiği bu aşk hikayesi, her yıl Sudan Koyun Geçirme Yarışması olarak canlı bir etkinlikle yaşatılıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları