Güvercinlerin Gizemli Yolculuğu: Kokularla Yön Buluyorlar

Bilim Dünyası, Uzun Mesafeleri Nasıl Katettiklerini Çözmeye Çalışıyor

Resim kaynağı: Anadolu'da Bugün 

Güvercinler gidecekleri yeri nasıl buluyor?

Güvercinler, uzun mesafeleri kat ederken nasıl yön buldukları konusu bilim dünyasının uzun süredir merak ettiği bir sırdı. Yapılan araştırmalar, posta güvercinlerinin bu gizemli yeteneklerinin ardında yönlerini kokular aracılığıyla bulduklarını ortaya koyuyor.

Güvercinlerin yeryüzü şekillerini ezberledikleri

Bilim insanları, tarih boyunca güvercinlerin yeryüzü şekillerini ezberlediklerini veya gökyüzündeki güneş ve yıldızların konumlarına göre yönlerini belirlediklerini öne sürdüler. Ancak 1947 yılında yapılan bir araştırma, güvercinlerin yerin manyetik alanını kullanarak yön bulduğunu gösterdi. Bu görüş uzun yıllar kabul gördü. Ancak son zamanlarda farklı bir teori öne çıktı.

Kokuları oldukça hassas bir şekilde tespit edebildiği

Yeni varsayıma göre, her coğrafi bölgenin kendine özgü bir kokusu bulunuyor. Güvercinler, bu kokuları tanıyarak yönlerini buluyorlar. İlginç bir şekilde, yapılan araştırmalar gösteriyor ki güvercinler bu kokuları havada aerosol değil, molekül halinde bulunan parçacıklar olarak algılıyorlar. Bu da onların kokuları oldukça hassas bir şekilde tespit edebildiği anlamına geliyor.


Araştırmacılar, güvercin yavrularının doğmadan önce farklı yönlerden gelen rüzgarların farklı kokular taşıdığını öğrendiğini ve bu sayede yaşadıkları bölgelerin koku haritasını çıkarttığını düşünüyor. Yavru kuşlar uçmaya başladıklarında ise bu koku haritasını genişleterek, daha geniş coğrafi bölgeleri tanımaya başlıyorlar.


Güvercinlerin yön bulma yeteneği konusu hala aktif bir araştırma alanı. Günümüzde ise koku varsayımı, güvercinlerin uzun mesafeli yolculuklarında kullandıkları temel yöntem olarak kabul ediliyor. Ancak, bu konudaki araştırmaların devam ettiğini ve güvercinlerin diğer yön bulma yeteneklerini nasıl kullandıklarının hala çözülmesi gereken bir bulmaca olduğunu söylemek mümkün.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları