Ana içeriğe atla

Türkiye'de Nesli Tehlike Altındaki Deniz Kaplumbağalarına Yönelik Koruma Çalışmaları Artıyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Deniz Kaplumbağalarının Korunması İçin Üniversiteler ve Gönüllülerle İşbirliği Yapıyor

Resim kaynağı: Konya postası 

Türkiye'nin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Bern ve Barcelona sözleşmeleri kapsamında nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması için etkili çalışmalar yürütüyor. DKMP Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaparak her yıl yüz binlerce deniz kaplumbağası yavrusunu mavi sularla buluşturuyor.


Kaplumbağaların neslinin devamını sağlamak amacıyla belirlenen 20 önemli alandan 14'ü DKMP Genel Müdürlüğü tarafından korunuyor. Göçmen deniz kaplumbağalarının sahillere gelip yumurtlamak için geldiği 15 Mayıs-15 Eylül döneminde, DKMP personeli ve gönüllüler yuva koruma ve takip çalışmalarını titizlikle yürütüyor.


Geçen yıl 665 bin 696 deniz kaplumbağası, Türkiye sahillerindeki yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağalarla denize kavuştu. Bu sayının artmasını amaçlayan DKMP Genel Müdürlüğü, uydu vericiler takarak kaplumbağaları izlemeyi ve beslenme, kışlama alanları gibi bilgileri belirlemeyi sürdürüyor.


Koruma çalışmaları kapsamında yapılan genelge ile nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının elle beslenmesi ve turistik turlarla beslenmeye alıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sahillerde kafesleme çalışmaları ve kafeslerin taşınması gibi yöntemlerle de kaplumbağaların yuva alanları korunuyor.


Çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahil kullanımının olumsuz etkileri ve ışık kirliliği gibi tehditlerle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için yürütülen bu koruma çabaları büyük bir önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, deniz kaplumbağalarının nesillerini korumak ve çoğaltmak için çaba gösterdiklerini vurgulayarak, bu çabaların sürdürüleceğini belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

Güvercin uçurma sanatı . güvercin uçurma eğitimi , ayrı kümes Merhaba arkadaşlar bu gün sizlerle güvercinlerimizin uçurma eğitimi hakkında bilgilerimizi paylaşmak istedim . Nasıl eğitim verilir , uçurmak için ne yapmalıyım gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız . Öncelikle güvercin eğitiminin ne olduğu hakkında biraz yazalım . Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için verilmez . Tek bir hedef vardır o da güvercinlerin kondüsyon kazanması içindir . Zaten güvercinler fizik olarak yeterli standarda ulaştıklarında içlerinde olan kabiliyeti kendileri yerine getirecektir . Evet ne yapmak lazım güvercinlerin bu hale gelmesi için . Öncelikle uçurduğumuz güvercinleri ayrı bir kümese koymalıyız . Yani uçurma kümesimiz olmalı , nedeni ise burda barınan kuşlar yemleme şekli farklı olacak . Eğitime alınmış güvercinler günün aynı saati açılmalı ve yem verilmeli . Verilmesi gereken yem ise insan avucunun içi kadar bir güvercine yeterlidir . Daha fazla vermeyiniz , görec...

Güvercin çeşitleri isimleri

Aslın da ilk yapılması gereken konu  Arkadaşlar bu blog da yazı yazmaya başladığımdan itibaren hep bir şeyin noksanlığını hissettim , nedir diye düşünürken evet buldum GÜVERCİN ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ ile ilgili bir konu yazmadığımı düşündüm . Eğer bu blog ile genel tüm güvercin sevenlere hitap edeceksem o zaman bütün güvercin çeşitleri hakkın da bir resim ve ismi özelliği gibi kısa da olsa bilgi vermeliyim . Yanlız güvercin çeşitleri konusun da resimler kimlere ait olduğunu kaynak belirterek kullanacağım . ASIL ADI ANKUT TRUMPETER . Kökeni orta asya , Türkler ile bu kuşun islami olarak çok alakası var HZ. MUHAMMED S.A.V Halifesi HZ ALİ R.A bu güvercini beslemiştir . Halife hz. lerinin beslediği güvercin çeşidi kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin . Bu güvercin çeşidi kısa gagalı olma özelliği yanı sıra paçalı güllü ve tepeli olarak beslenmektedir . Çok farklı renk ve çeşitleri vardır .

güvercin hastalıkları iç parazit tedavisi

Hastalık ve güvercin . güvercin hastalık parazit tedavisi Arkadaşlar öncelikle hepimizin kümeslerini ALLAH hastalıklardan korusun dua ile , yazıma başlamak istedim . Bu güvercinlerimizde olan parazit hastalığı en çok rastladığımız durumdur . Bunun en baş sebebleri ise güvercinlerimizin yaşam alanlarının hijyenik yani sağlıklı olmamasından kaynaklanan sebeptir . Parazitler genel olarak pislikten oluşur , güvercinlerinde yaşadığı kümeslerde yapmış oldukları dışkılar bu hastalığın davetiyesini çıkarıyor . Gelelim biz bu konuda ne yapabiliriz . Nasıl bir uygulama yaparak güvercinlerimizi bu hastalıktan kurtarabiliriz . Önce parazit hastalığına yakalanan güvercinin belirtilerine bir bakalım , nasıl halde oluyor . Teşhis çok önemli . En çok dikkat çeken özellik dışkılarında kötü bir koku olması , sulu ve köpüklü oluşu . Bağırsak iltihabı yüzünden dışkılarında kan görülmesi . Aşırı şekilde kilo kaybı olması ve aniden yem yemeye kayıtsız kalışı en önemli belirtilerindendir . Hastalığ...