Türkiye'de Nesli Tehlike Altındaki Deniz Kaplumbağalarına Yönelik Koruma Çalışmaları Artıyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Deniz Kaplumbağalarının Korunması İçin Üniversiteler ve Gönüllülerle İşbirliği Yapıyor

Resim kaynağı: Konya postası 

Türkiye'nin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Bern ve Barcelona sözleşmeleri kapsamında nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması için etkili çalışmalar yürütüyor. DKMP Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaparak her yıl yüz binlerce deniz kaplumbağası yavrusunu mavi sularla buluşturuyor.


Kaplumbağaların neslinin devamını sağlamak amacıyla belirlenen 20 önemli alandan 14'ü DKMP Genel Müdürlüğü tarafından korunuyor. Göçmen deniz kaplumbağalarının sahillere gelip yumurtlamak için geldiği 15 Mayıs-15 Eylül döneminde, DKMP personeli ve gönüllüler yuva koruma ve takip çalışmalarını titizlikle yürütüyor.


Geçen yıl 665 bin 696 deniz kaplumbağası, Türkiye sahillerindeki yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağalarla denize kavuştu. Bu sayının artmasını amaçlayan DKMP Genel Müdürlüğü, uydu vericiler takarak kaplumbağaları izlemeyi ve beslenme, kışlama alanları gibi bilgileri belirlemeyi sürdürüyor.


Koruma çalışmaları kapsamında yapılan genelge ile nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının elle beslenmesi ve turistik turlarla beslenmeye alıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sahillerde kafesleme çalışmaları ve kafeslerin taşınması gibi yöntemlerle de kaplumbağaların yuva alanları korunuyor.


Çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahil kullanımının olumsuz etkileri ve ışık kirliliği gibi tehditlerle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için yürütülen bu koruma çabaları büyük bir önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, deniz kaplumbağalarının nesillerini korumak ve çoğaltmak için çaba gösterdiklerini vurgulayarak, bu çabaların sürdürüleceğini belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları