Ana içeriğe atla

Bilim İnsanları, Tazmanya Kaplanı'nın RNA'sını İnceleyerek Geçmişi Canlandırıyor

Bilim İnsanları, 130 Yıl Önce Nesli Tükenen Bir Türün RNA'sını İlk Kez İnceledi

Resim kaynağı: TRT HABER 

İsviçre'deki bilim insanları, Stockholm'deki Doğa Tarihi Müzesi'nde muhafaza edilen Tazmanya Kaplanı'ndan alınan deri ve kas örneklerini kullanarak, nesli tükenen bir türün RNA'sını ilk kez inceledi. Bu çığır açıcı çalışma, bilim dünyasında büyük bir heyecan yaratmış durumda.

130 Yıl Sonra: Nesli Tükenen Tazmanya Kaplanı'nın Genetik Gizemleri Çözülüyor

Araştırma ekibi, Tazmanya Kaplanı'nın kalıntılarından elde edilen RNA verilerini inceleyerek, bu eşsiz hayvanın biyolojisini daha derinlemesine anlama fırsatını yakaladı. Biyolog Emilio Marmol Sanchez, RNA'nın hücreleri ve dokuları incelemek için güçlü bir araç olduğunu belirtti ve "Türün genetik yapısını anlamak, onu yeniden canlandırma çalışmalarına da yardımcı olabilir." dedi.


Tazmanya Kaplanı'nın nesli tükenmiş olmasına rağmen, bu çalışma nesli tükenen hayvanların biyolojisini anlamada önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Melbourne Üniversitesi'nden Prof. Dr. Andrew Pask, bu gelişmeyi "çığır açıcı" olarak nitelendirdi ve "Daha önce müzelerde sadece DNA örneklerinin bulunduğunu düşünüyorduk, ancak bu çalışma Tazmanya Kaplanı'nın RNA verilerinin de elde edilebileceğini gösterdi." şeklinde konuştu.

İsviçre'deki Bilim İnsanları, Tazmanya Kaplanı Kalıntılarından RNA Verileri Elde Ediyor

DNA'nın aksine, RNA'nın daha kısa ömürlü olduğu düşünülüyordu. Ancak uygun koşullarda saklanması halinde bu tarihi örneklerden bile RNA verileri elde etmek mümkün oldu.


Yaklaşık 2000 yıl önce Avustralya dışında nesli tükenen Tazmanya Kaplanı, Benjamin adlı son üyesiyle 1936'da Tazmanya'daki Beaumaris Hayvanat Bahçesi'nde hayatını kaybetmişti. Bu büyük keseli yırtıcı tür, Avustralya dışında yaşayan ender hayvanlardan biriydi.


Araştırmanın sonuçları, Gen Araştırmaları Dergisi'nde yayımlandı ve nesli tükenen türlerin biyolojisini anlama yolunda büyük bir ilerleme kaydedildi. Bilim insanları, bu bilgileri gelecekteki koruma ve türlerin yeniden canlandırılması çabalarına katkı sağlamak için kullanmayı umuyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

Güvercin uçurma sanatı . güvercin uçurma eğitimi , ayrı kümes Merhaba arkadaşlar bu gün sizlerle güvercinlerimizin uçurma eğitimi hakkında bilgilerimizi paylaşmak istedim . Nasıl eğitim verilir , uçurmak için ne yapmalıyım gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız . Öncelikle güvercin eğitiminin ne olduğu hakkında biraz yazalım . Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için verilmez . Tek bir hedef vardır o da güvercinlerin kondüsyon kazanması içindir . Zaten güvercinler fizik olarak yeterli standarda ulaştıklarında içlerinde olan kabiliyeti kendileri yerine getirecektir . Evet ne yapmak lazım güvercinlerin bu hale gelmesi için . Öncelikle uçurduğumuz güvercinleri ayrı bir kümese koymalıyız . Yani uçurma kümesimiz olmalı , nedeni ise burda barınan kuşlar yemleme şekli farklı olacak . Eğitime alınmış güvercinler günün aynı saati açılmalı ve yem verilmeli . Verilmesi gereken yem ise insan avucunun içi kadar bir güvercine yeterlidir . Daha fazla vermeyiniz , görec...

Güvercin çeşitleri isimleri

Aslın da ilk yapılması gereken konu  Arkadaşlar bu blog da yazı yazmaya başladığımdan itibaren hep bir şeyin noksanlığını hissettim , nedir diye düşünürken evet buldum GÜVERCİN ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ ile ilgili bir konu yazmadığımı düşündüm . Eğer bu blog ile genel tüm güvercin sevenlere hitap edeceksem o zaman bütün güvercin çeşitleri hakkın da bir resim ve ismi özelliği gibi kısa da olsa bilgi vermeliyim . Yanlız güvercin çeşitleri konusun da resimler kimlere ait olduğunu kaynak belirterek kullanacağım . ASIL ADI ANKUT TRUMPETER . Kökeni orta asya , Türkler ile bu kuşun islami olarak çok alakası var HZ. MUHAMMED S.A.V Halifesi HZ ALİ R.A bu güvercini beslemiştir . Halife hz. lerinin beslediği güvercin çeşidi kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin . Bu güvercin çeşidi kısa gagalı olma özelliği yanı sıra paçalı güllü ve tepeli olarak beslenmektedir . Çok farklı renk ve çeşitleri vardır .

güvercin hastalıkları iç parazit tedavisi

Hastalık ve güvercin . güvercin hastalık parazit tedavisi Arkadaşlar öncelikle hepimizin kümeslerini ALLAH hastalıklardan korusun dua ile , yazıma başlamak istedim . Bu güvercinlerimizde olan parazit hastalığı en çok rastladığımız durumdur . Bunun en baş sebebleri ise güvercinlerimizin yaşam alanlarının hijyenik yani sağlıklı olmamasından kaynaklanan sebeptir . Parazitler genel olarak pislikten oluşur , güvercinlerinde yaşadığı kümeslerde yapmış oldukları dışkılar bu hastalığın davetiyesini çıkarıyor . Gelelim biz bu konuda ne yapabiliriz . Nasıl bir uygulama yaparak güvercinlerimizi bu hastalıktan kurtarabiliriz . Önce parazit hastalığına yakalanan güvercinin belirtilerine bir bakalım , nasıl halde oluyor . Teşhis çok önemli . En çok dikkat çeken özellik dışkılarında kötü bir koku olması , sulu ve köpüklü oluşu . Bağırsak iltihabı yüzünden dışkılarında kan görülmesi . Aşırı şekilde kilo kaybı olması ve aniden yem yemeye kayıtsız kalışı en önemli belirtilerindendir . Hastalığ...