Hakkâri'de Ateşli Silahla Vurulan Bozayıya Ömür Boyu Felç Teşhisi

Van YYÜ Yaban Hayvanları Merkezi'nde Tedavi Süreci Devam Ediyor

Resim kaynağı: Milliyet 

Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde yaşanan üzücü bir olayda, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri, 12 Eylül'de Kazan Vadisi'nde yaralı bir erkek bozayı keşfetti. Dağdan kopan kaya parçalarıyla yaralandığı tahmin edilen ayının acil yardım çağrısı sonrası müdahale edilerek tedavi altına alındı. Ancak, yaşadığı felç durumu nedeniyle bu bozayının doğaya döndürülme imkanı olmadığı açıklandı.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören bozayı için merkez müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yapılan müdahalelerin ayının hayatını kurtardığını, ancak felç durumunun devam ettiğini belirtti. Felç durumunun uzun süreli tedavi gerektiren bir durum olduğunu açıklayan Dr. Aslan, "Bu ayıyı tekrar doğaya döndürme şansımız yok çünkü felç durumu uzun süre tedavi edilecek. Bu ayı maalesef ömür boyu felç kalacak. Merkezimizde amacımız, yaban hayvanlarını en kısa sürede habitatlarına döndürmek. Ancak bazı durumlarda, hayvanların özgürce yaşayamayacakları bir süreci merkezimizde sağlıyoruz" dedi.

Felç Durumu, Doğaya Dönme İmkânını Ortadan Kaldırdı

Bozayının felç durumu, tam arkadan ve göğsünden aldığı ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak gerçekleştiği belirtilirken, bu tür olayların yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle yaban hayvanlarının yaşam alanlarına verilen zararların, bu tür üzücü olaylara neden olabileceği üzerinde duruluyor.


Yaban hayvanlarının korunması ve yaşam alanlarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, bu tür trajedilerin önlenmesi için daha da büyük bir gereklilik olarak ortaya çıkıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları