TBMM'den Kentsel Dönüşüm Yasası Kabul Edildi 8 Kasım 2023

TBMM'den Kentsel Dönüşüm Yasası Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kentsel dönüşümle ilgili önemli değişiklikleri içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni kabul etti. Bu kanun, afet riski altındaki bölgelerdeki kentsel dönüşüm projelerini ve afet sonrası zararların hızlı bir şekilde çözülmesini amaçlamaktadır.



Kanunla, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin yol açtığı hasarların yargı süreçlerini hızlandırmak amacıyla yeni usuller getiriliyor. Buna göre, hasar tespit raporlarına dayalı idari işlemlere karşı açılan iptal davalarının hızlı bir şekilde sonuçlanması hedeflenmektedir.


Davalara ilişkin olarak, ilk inceleme 10 gün içinde yapılacak, savunma verme süresi 15 gün olacak, keşif ve bilirkişi incelemesi hallerinde bu süreler daha da hızlanacak. Yürütmenin durdurulması taleplerine karşı itiraz edilemeyeceği vurgulanıyor.


Kentsel dönüşüm projelerinin finansmanı da düzenleme kapsamında ele alınıyor. Dış finansman imkanları, Kentsel Dönüşüm Başkanlığına daha etkili bir şekilde yönlendirilecek. Ayrıca, Dünya Bankası tarafından finanse edilen kredinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığına tahsis edilmesi sağlanacak.


Kanunla birlikte "rezerv yapı alanı" tanımında da değişiklik yapılıyor. Bu değişiklikle yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olması amaçlanıyor.


Kentsel dönüşümün hızlandırılması ve afet sonrası zararların hızlı bir şekilde giderilmesi amacıyla kabul edilen bu yasa, riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıkımı gibi konularda da önemli düzenlemeler içeriyor. Riskli yapıların yıktırılmasında maliklere tanınan süre, 90 günden fazla olmayacak ve tahliye işlemleri kolluk kuvveti marifetiyle yapılacak.


Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacak ve afet riski altındaki bölgelerdeki sorunların daha etkili bir şekilde çözülmesi amaçlanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güvercin çeşitleri isimleri

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

güvercin hastalıkları ur kanat ayak ağrıları