Ana içeriğe atla

Tatlı su balıklarının dörtte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

 Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde Pazartesi günü yayınlanan son rapora göre, tüm tatlı su balık türlerinin yaklaşık dörtte biri, iklim değişikliği ve kirlilikten kaynaklanan tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Listeyi birkaç kez derleyen Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne (IUCN) göre, ana tehditlerden biri, iklim değişikliğinin su döngüleri üzerinde yol açtığı tahribattır; örneğin su seviyelerinin düşmesi ve deniz seviyelerinin deniz suyunun nehirlerden yukarı doğru hareket etmesine neden olması. yılda bir kez.

IUCN, tatlı su balıklarına ilişkin ilk kapsamlı analizinde, yaklaşık 15.000 türün 3.000'inden fazlasının risk altında olduğunu söyledi.


Ayrıca hem tatlı suda hem de tuzlu suda yüzen Atlantik Somonu da risk altındadır. IUCN, küresel nüfusunun 2006 ile 2020 arasında %23 oranında düştüğünü gösteren kanıtlar üzerine 'En Az Endişe Edilen' kategorisinden 'Tehdit Altına Yakın' kategorisine kaydığını söyledi. Çiftliklerdeki somon bitlerinden kaynaklanan ölümlerin yanı sıra istilacı türlerin yükselişini faktörlerden bazıları olarak gösterdi.

Eşbaşkan Kathy Hughes, "Tatlı su ekosistemlerinin iyi yönetilmesini, yeterli su ile serbest akışını sürdürmesini ve iyi su kalitesinin sağlanması, türlerin azalmasını durdurmak ve iklime dirençli bir dünyada gıda güvenliğini, geçim kaynaklarını ve ekonomileri sürdürmek için şarttır" dedi. IUCN Türleri Hayatta Kalma Komisyonu Tatlı Su Balıkları Uzman Grubu.


Şu anda tehlike altında olan bir diğer balık ise Kenya'da dünyanın en büyük çöl gölü Turkana Gölü'nde bulunan 'Büyük Dişli Soyguncu'. IUCN, türün kısmen iklim değişikliği nedeniyle habitatın susuz kalması ve baraj inşaatı nedeniyle tükenen su akışı nedeniyle iki kategoride 'Hassas' kategorisine düştüğünü belirtti.

IUCN, olumlu bir gelişme olarak, yüzlerce buzağının doğduğu Çad'daki başarılı yeniden üretim projesi sayesinde Scimitar Oryx'in artık vahşi doğada neslinin tükenmediğini söyledi.

Kaynak: https://www.reuters.com/business/environment/quarter-freshwater-fish-risk-extinction-study-2023-12-11/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

güvercin uçurma eğitimi nasıl olmalı - güvercin nasıl sökülür - uçmamış güvercin nasıl sökülür açılır uçurulur

Güvercin uçurma sanatı . güvercin uçurma eğitimi , ayrı kümes Merhaba arkadaşlar bu gün sizlerle güvercinlerimizin uçurma eğitimi hakkında bilgilerimizi paylaşmak istedim . Nasıl eğitim verilir , uçurmak için ne yapmalıyım gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız . Öncelikle güvercin eğitiminin ne olduğu hakkında biraz yazalım . Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için verilmez . Tek bir hedef vardır o da güvercinlerin kondüsyon kazanması içindir . Zaten güvercinler fizik olarak yeterli standarda ulaştıklarında içlerinde olan kabiliyeti kendileri yerine getirecektir . Evet ne yapmak lazım güvercinlerin bu hale gelmesi için . Öncelikle uçurduğumuz güvercinleri ayrı bir kümese koymalıyız . Yani uçurma kümesimiz olmalı , nedeni ise burda barınan kuşlar yemleme şekli farklı olacak . Eğitime alınmış güvercinler günün aynı saati açılmalı ve yem verilmeli . Verilmesi gereken yem ise insan avucunun içi kadar bir güvercine yeterlidir . Daha fazla vermeyiniz , görec...

Güvercin çeşitleri isimleri

Aslın da ilk yapılması gereken konu  Arkadaşlar bu blog da yazı yazmaya başladığımdan itibaren hep bir şeyin noksanlığını hissettim , nedir diye düşünürken evet buldum GÜVERCİN ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ ile ilgili bir konu yazmadığımı düşündüm . Eğer bu blog ile genel tüm güvercin sevenlere hitap edeceksem o zaman bütün güvercin çeşitleri hakkın da bir resim ve ismi özelliği gibi kısa da olsa bilgi vermeliyim . Yanlız güvercin çeşitleri konusun da resimler kimlere ait olduğunu kaynak belirterek kullanacağım . ASIL ADI ANKUT TRUMPETER . Kökeni orta asya , Türkler ile bu kuşun islami olarak çok alakası var HZ. MUHAMMED S.A.V Halifesi HZ ALİ R.A bu güvercini beslemiştir . Halife hz. lerinin beslediği güvercin çeşidi kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin . Bu güvercin çeşidi kısa gagalı olma özelliği yanı sıra paçalı güllü ve tepeli olarak beslenmektedir . Çok farklı renk ve çeşitleri vardır .

güvercin hastalıkları iç parazit tedavisi

Hastalık ve güvercin . güvercin hastalık parazit tedavisi Arkadaşlar öncelikle hepimizin kümeslerini ALLAH hastalıklardan korusun dua ile , yazıma başlamak istedim . Bu güvercinlerimizde olan parazit hastalığı en çok rastladığımız durumdur . Bunun en baş sebebleri ise güvercinlerimizin yaşam alanlarının hijyenik yani sağlıklı olmamasından kaynaklanan sebeptir . Parazitler genel olarak pislikten oluşur , güvercinlerinde yaşadığı kümeslerde yapmış oldukları dışkılar bu hastalığın davetiyesini çıkarıyor . Gelelim biz bu konuda ne yapabiliriz . Nasıl bir uygulama yaparak güvercinlerimizi bu hastalıktan kurtarabiliriz . Önce parazit hastalığına yakalanan güvercinin belirtilerine bir bakalım , nasıl halde oluyor . Teşhis çok önemli . En çok dikkat çeken özellik dışkılarında kötü bir koku olması , sulu ve köpüklü oluşu . Bağırsak iltihabı yüzünden dışkılarında kan görülmesi . Aşırı şekilde kilo kaybı olması ve aniden yem yemeye kayıtsız kalışı en önemli belirtilerindendir . Hastalığ...