Tatlı su balıklarının dörtte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Ahmet Suat Yayla
Yazar -
0

 Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde Pazartesi günü yayınlanan son rapora göre, tüm tatlı su balık türlerinin yaklaşık dörtte biri, iklim değişikliği ve kirlilikten kaynaklanan tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Listeyi birkaç kez derleyen Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne (IUCN) göre, ana tehditlerden biri, iklim değişikliğinin su döngüleri üzerinde yol açtığı tahribattır; örneğin su seviyelerinin düşmesi ve deniz seviyelerinin deniz suyunun nehirlerden yukarı doğru hareket etmesine neden olması. yılda bir kez.

IUCN, tatlı su balıklarına ilişkin ilk kapsamlı analizinde, yaklaşık 15.000 türün 3.000'inden fazlasının risk altında olduğunu söyledi.


Ayrıca hem tatlı suda hem de tuzlu suda yüzen Atlantik Somonu da risk altındadır. IUCN, küresel nüfusunun 2006 ile 2020 arasında %23 oranında düştüğünü gösteren kanıtlar üzerine 'En Az Endişe Edilen' kategorisinden 'Tehdit Altına Yakın' kategorisine kaydığını söyledi. Çiftliklerdeki somon bitlerinden kaynaklanan ölümlerin yanı sıra istilacı türlerin yükselişini faktörlerden bazıları olarak gösterdi.

Eşbaşkan Kathy Hughes, "Tatlı su ekosistemlerinin iyi yönetilmesini, yeterli su ile serbest akışını sürdürmesini ve iyi su kalitesinin sağlanması, türlerin azalmasını durdurmak ve iklime dirençli bir dünyada gıda güvenliğini, geçim kaynaklarını ve ekonomileri sürdürmek için şarttır" dedi. IUCN Türleri Hayatta Kalma Komisyonu Tatlı Su Balıkları Uzman Grubu.


Şu anda tehlike altında olan bir diğer balık ise Kenya'da dünyanın en büyük çöl gölü Turkana Gölü'nde bulunan 'Büyük Dişli Soyguncu'. IUCN, türün kısmen iklim değişikliği nedeniyle habitatın susuz kalması ve baraj inşaatı nedeniyle tükenen su akışı nedeniyle iki kategoride 'Hassas' kategorisine düştüğünü belirtti.

IUCN, olumlu bir gelişme olarak, yüzlerce buzağının doğduğu Çad'daki başarılı yeniden üretim projesi sayesinde Scimitar Oryx'in artık vahşi doğada neslinin tükenmediğini söyledi.

Kaynak: https://www.reuters.com/business/environment/quarter-freshwater-fish-risk-extinction-study-2023-12-11/

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sevgili Okuyucular,

Yorum bölümünü kullanırken lütfen aşağıdaki kurallara uyun:

1. Saygılı ve Hoşgörülü Olun.
2. Yapıcı Eleştiriler Yapın.
3. Tehdit, Hakaret ve Spam Yapmayın.
4. Gizlilik ve Güvenliği Koruyun.
5. Yasalara Uyun.

Teşekkürler!

[Ahmet Suat Yayla ]

Yorum Gönder (0)