Adınızı NASA'nın Europa Clipper'ına Eklemek İçin Zaman Doluyor

Ahmet Suat Yayla
Yazar -
0

 Jüpiter'in uydusu Europa'yı keşfedecek uzay aracına binecek mikroçipe isminizi eklemeniz için altı hafta kaldı.

“Şişedeki Mesaj” kampanyası, herkese, ABD'li Şair Ada Limón'un “Gizeme Övgü: Avrupa İçin Bir Şiir” adlı eserini taşıyan bir mikroçip üzerine kendi adını yazdırma fırsatı sunuyor. Çip, NASA'nın Europa Clipper uzay aracıyla Jüpiter'e ve uydusu Europa'ya gidecek.
NASA/JPL-Caltech

Halkın isimlerini Mars'ın ötesindeki derin uzaya, Jüpiter'e ve onun uydusu Europa'ya kadar gönderme şansı her gün bulunmuyor. Ancak NASA'nın Europa Clipper'ı ile bu fırsata sahipsiniz: Okyanusların donmuş bir dış kabuğun altında saklandığı bu buzlu aya doğru 1,8 milyar mil (2,6 milyar kilometre) yolculuk yapan uzay aracında isimler yer alacak. Misyonun “ Şişedeki Mesaj ” kampanyasına katılmak için son tarihe yalnızca altı hafta kaldı. Kampanya 31 Aralık 2023, 23:59 EST'de sona eriyor.

Şu ana kadar yaklaşık 700.000 isim gönderildi. Tüm isimler toplandıktan sonra, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki Mikro Cihazlar Laboratuvarı'ndaki teknisyenler, bunları bir kuruş büyüklüğündeki silikon mikroçip üzerine kalıplamak için bir elektron ışını kullanacak. Metnin her satırı insan saçı genişliğinin 1/1000'inden (75 nanometre) daha küçüktür.


Adınızın NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki küçük bir mikroçipe nasıl yazılacağını görün. Bu video sizi Mikro Cihaz Laboratuvarına götürüyor. Kredi bilgileri: NASA/JPL-Caltech

Çip , ABD'li Şair Ada Limón'un görevi kutlamak için yazdığı " Gizeme Övgü " adlı orijinal şiirin kazındığı metal bir plakaya takılacak . Uzay aracının dış kısmında yer alan şiir ve isimler, okyanus dünyasının yaklaşık 50 yakın uçuşu sırasında şişedeki bir mesaj gibi olacak.


Uzay aracının bilim araçları yükü , ayın yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğini belirlemek için Europa'nın yeraltı okyanusu, buzlu kabuğu ve atmosferi hakkında veri toplarken, misyon bu yörüngeler sırasında yarım milyar mil (800 milyon kilometre) yol kaydedecek .


Europa Clipper'ın montajı JPL'de tamamlandıktan sonra yörünge aracı, Ekim 2024'teki fırlatılışına hazırlık amacıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne gönderilecek.

“Şişedeki Mesaj”, NASA'nın güneş sistemimizi ve ötesini keşfeden uzay araçlarına ilham verici mesajlar gönderme konusundaki uzun geleneğinden geliyor. Program, Voyager uzay aracının 1977'de yaptığı gibi , dünyadaki yaşam çeşitliliğini yansıtan ses ve görüntülerden oluşan bir zaman kapsülü göndererek dünyanın dört bir yanındaki insanların hayal gücünü harekete geçirmeyi amaçlıyor .


Şiiri imzalamak, okumak ve Limón'un animasyonlu bir videoda şiiri okumasını dinlemek için şu adrese gidin:


https://go.nasa.gov/MessageInABottle


Site aynı zamanda katılımcıların bu deneyimi anmak için özelleştirilebilir bir hediyelik eşya (bir şişedeki mesaj üzerinde adınızın bir illüstrasyonu ve Europa ve Jüpiter resmi) oluşturmasına ve indirmesine de olanak tanıyor. Katılımcıların #SendYourName hashtag'ini kullanarak coşkularını sosyal medyada paylaşmaları teşvik ediliyor.


Misyon Hakkında Daha Fazla Bilgi

Europa Clipper'ın temel bilimsel hedefi, Jüpiter'in buzlu uydusu Europa'nın altında yaşamı destekleyebilecek yerlerin olup olmadığını belirlemektir. Misyonun üç ana bilimsel hedefi, ayın buzlu kabuğunun kalınlığını ve altındaki okyanusla olan yüzey etkileşimlerini belirlemek, bileşimini araştırmak ve jeolojisini karakterize etmektir. Misyonun Europa'yı ayrıntılı olarak keşfetmesi, bilim adamlarının gezegenimizin ötesinde yaşanabilir dünyaların astrobiyolojik potansiyelini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.


Europa hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz:


europa.nasa.gov

Haber Medya İletişim Bilgileri

Gretchen McCartney

Jet Tahrik Laboratuvarı, Pasadena, Kaliforniya

818-393-6215

gretchen.p.mccartney@jpl.nasa.gov


Karen Fox / Alana Johnson

NASA Genel Merkezi, Washington

301-286-6284 / 202-358-1501

karen.c.fox@nasa.gov / alana.r.johnson@nasa.gov


2023-166


Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sevgili Okuyucular,

Yorum bölümünü kullanırken lütfen aşağıdaki kurallara uyun:

1. Saygılı ve Hoşgörülü Olun.
2. Yapıcı Eleştiriler Yapın.
3. Tehdit, Hakaret ve Spam Yapmayın.
4. Gizlilik ve Güvenliği Koruyun.
5. Yasalara Uyun.

Teşekkürler!

[Ahmet Suat Yayla ]

Yorum Gönder (0)