NASA Yardımcı Yönetici Bob Cabana 38 Yıl Sonra Emekli Oluyor

Ahmet Suat Yayla
Yazar -
0
NASA Yardımcı Yönetici Bob Cabana, 18 Mayıs 2023 Perşembe günü Washington'daki Mary W. Jackson NASA Genel Merkezi binasında Ay'dan Mars Belediye Binası'na geçiş sırasında açıklamalarda bulunuyor.
NASA/Keegan Berberi

 NASA Yardımcı Yöneticisi ve eski astronot Robert Cabana, 38 yılı aşkın hizmetin ardından 31 Aralık Pazar gününden itibaren Pazartesi günü emekli olacağını duyurdu. Yardımcı yönetici olarak Cabana, ajansın en yüksek rütbeli memuru, üçüncü en yüksek NASA yetkilisi ve NASA Yöneticisi Bill Nelson ve Yönetici Yardımcısı Pam Melroy'un kıdemli danışmanı oldu.  

Astronot olmayı da içeren NASA kariyeri boyunca ülkeye yaptığı kayda değer katkılardan biri olan Cabana, iki kez komutan olarak olmak üzere dört kez uzaya uçtu. Son uzay mekiği uçuşu, Uluslararası Uzay İstasyonunun ilk toplantı göreviydi. Cabana ayrıca on yıldan fazla bir süre ajansın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı. Orada, uzay mekiğinin kullanımdan kaldırılmasından çok kullanıcılı bir uzay limanına geçişine öncülük etti ve bir kez daha NASA astronotlarını alçak Dünya yörüngesine fırlattı ve bunu ilk kez ticari ortaklarla yaptı.  

“Bob, tanıdığım en iyi liderlerden biri. Onu onlarca yıldır tanıdığım için şanslıyım ve yıllar boyunca böyle harika bir meslektaşım ve arkadaşım olduğu için bundan daha fazla gurur duyamazdım. Bob, ulusumuzun dokusuna dokunmuş Amerikan cesaretinin, tutkusunun ve mükemmelliğinin bir örneğidir" dedi Nelson. "Pam ve ben, yıllarca verdiği hizmetlerden ve Amerika Birleşik Devletleri, NASA ve uzay araştırmaları üzerindeki olumlu etkisinden dolayı ona sonsuza kadar minnettarız ve yaklaşan emekliliğinde ona en iyi dileklerimizi sunuyoruz."

Yardımcı yönetici olarak Cabana, NASA'nın 10 merkez yöneticisinin yanı sıra Washington'daki NASA Genel Merkezindeki görev müdürlüğü yardımcı yöneticilerine de liderlik ediyor. Kendisi, ajansın 18.000'den fazla çalışanının baş işletme sorumlusudur ve 25 milyar dolardan fazla yıllık bütçeyi yönetmektedir.  

Cabana, "NASA'da, insanlığın yararı için evreni keşfeden olağanüstü insanlara liderlik etmek büyük bir onurdu" dedi. “Uzayda uçmaktan NASA'nın misyonunu gerçekleştirmede kurum genelindeki ekiplere rehberlik etmeye kadar, NASA'da ve uzay endüstrisindeki inanılmaz kariyer için minnettarım ve bu yolculuk boyunca edinilen tüm zenginleştirici dostluklar için minnettarım. Son 38 yılda böyle muhteşem bir ekibin parçası olduğum için çok şanslıyım ve Bill ve Pam'in yanında yönetici yardımcısı olarak hizmet etmek benim için çok önemli bir deneyim oldu."

Cabana, Haziran 1985'te astronot adayı seçildi ve eğitimini Temmuz 1986'da tamamladı. Dört mekik görevi sırasında uzayda 38 gün geçirdi. Cabana, Ekim 1990'da Ulysses uzay aracını konuşlandıran STS-41 görevinde ve Aralık 1992'de STS-53 görevinde Discovery uzay mekiği pilotuydu. Temmuz ayında STS-65 görevi için Columbia uzay mekiğinin görev komutanıydı. 1994, ikinci Uluslararası Mikro Yerçekimi Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak deneyler gerçekleştirdi. Aralık 1998'de STS-88 görevi için uzay mekiği Endeavour'a komuta etti.

Uzay Mekiği Endeavour Komutanı Robert Cabana, STS-88 görevi sırasında ilk Amerikan modülü Unity'nin Uluslararası Uzay İstasyonuna başarılı bir şekilde teslim edilmesi ve eşleştirilmesinin ardından Dünya'ya dönmeye hazırlanıyor.

Cabana, 2000 yılında Federal Kıdemli Yönetici Hizmetinin bir üyesi olarak atandı ve NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde çok sayıda üst düzey yönetici pozisyonunda görev yaptı ve sonunda müdür yardımcısı oldu. Ekim 2007'de NASA'nın Mississippi'deki Stennis Uzay Merkezi'nin direktörlüğüne atandı ve bir yıl sonra Kennedy direktörü olarak seçildi. 

Minneapolis'te doğan Cabana, 1971 yılında ABD Deniz Harp Okulu'ndan matematik alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Deniz havacısı oldu ve 1981 yılında ABD Donanma Test Pilotu Okulu'ndan üstün başarı ile mezun oldu. Kariyeri boyunca Cabana, 50'den fazla farklı türde uçakta 7.000 saatin üzerinde uçuş yaptı. Eylül 2000'de ABD Deniz Piyadeleri'nden albay olarak emekli oldu. 

Cabana'nın pek çok başarısı, Astronot Onur Listesi'ne girmesi ve Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nde Yardımcı Üye ve Deneysel Test Pilotları Derneği'nde Üye olarak seçilmesiyle tanındı. Seçkin Uçan Haç ve Başkanlık Seçkin Rütbe Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda kişisel ödül ve nişan aldı. Aynı zamanda Rotary Ulusal Uzay Başarısı Ulusal Uzay Ödülü'nün de sahibidir. 


Cabana'nın tam biyografisi için şu adresi ziyaret edin: 


https://go.nasa.gov/3u9hGB2

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Sevgili Okuyucular,

Yorum bölümünü kullanırken lütfen aşağıdaki kurallara uyun:

1. Saygılı ve Hoşgörülü Olun.
2. Yapıcı Eleştiriler Yapın.
3. Tehdit, Hakaret ve Spam Yapmayın.
4. Gizlilik ve Güvenliği Koruyun.
5. Yasalara Uyun.

Teşekkürler!

[Ahmet Suat Yayla ]

Yorum Gönder (0)